Ilta-Sanomat kertoo Etexin toiminnasta4c3471b4017a432299832d2e188e85dc3

Kuvassa Veli-Matti Pappinen. (Kuva: Mikko Hannula)

Teollisuuden ohjausjärjestelmiä korjaava Etex on näkymätön vaikuttaja jokaisen suomalaisen arjessa.

Veli-Matti Pappisen pöydällä on monimutkaisen näköinen mötikkä, josta maallikon on paha mennä sanomaan, mitä sillä tehdään. Kokenut elektroniikkakorjaaja käsittelee sitä tottuneesti.

– Tämä on moottoriohjain, jonka rikkoutuneet piirit aiheuttivat oikosulun laitteeseen, joka valmistaa muoviosia sairaalakäyttöön, hän kertoo.

Etexin korjaamolla Espoossa työskentelevä Pappinen kollegoineen vaikuttaa hiljaisesti kaikkien suomalaisten arkeen. Yritys on yksi alan harvoista toimijoista Suomessa: se korjaa teollisuuselektroniikan ohjausjärjestelmiä muun muassa paperi- ja elintarviketehtailla, voimalaitoksissa, sahoilla ja pesuloissa – oikeastaan kaikilla teollisuuden aloilla.

 

Korjausta, uudistusta, kierrätystä ja kansainvälistä kauppaa

Ilman toimivaa ohjausjärjestelmää ei esimerkiksi ketsuppi mene pulloonsa tai vessapaperi pakettiinsa. Korjaustyössä vaadittavaa taitoa puhumattakaan tarvittavista komponenteista ei löydy joka nurkan takaa.

– Tämä on hieman kuin vanhojen autojen korjaamista, vertaa Etexin toimitusjohtaja Mika Pukki.

– Jos omistat auton vuodelta -92, siihen varaosan saaminen vuonna 2020 ei välttämättä ole niin yksinkertaista. Me olemme erikoistuneet palvelemaan teollisuutta vastaavassa tilanteessa.

Etexin varastoissa Espoossa ja Lappeenrannassa on kymmeniätuhansia komponentteja aina pienemmistä nippeleistä ja härveleistä kokonaisiin laitteisiin. Varaosa- ja korjaustoiminnan lisäksi yritys tekee muutakin.

– Modernisoimme ja uudistamme tehtaita sekä myös puramme niitä, Pukki kertoo.

Purkamisen jälkeen osat lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti. Myyntiin menevät komponentit huolletaan, kuvataan ja listataan myyntiin varaosiksi.

– Valtaosa menee ulkomaille. Esimerkiksi lehtitalojen lakkautusten myötä olemme purkaneet lehtipainoja, joiden osat kiinnostavat Suomen ulkopuolella, Pukki kertoo.

 

Rakkaudesta lajiin

Etexin elektroniikkakorjaajista usean tausta on Nokian matkapuhelimissa. Moni suhtautuu alaan intohimoisesti - kun kolvi työpaikalla kylmenee, se napsahtaa kuumenemaan jälleen kotona, missä vapaa-aika kuluu esimerkiksi analogisten musiikkilaitteiden tai radiolähettimien parissa askarrellen.

– Kaikilla tässä porukassa on jokin hulluus lajiin. Töitä tehdään tunteella, Pukki toteaa.

Vaihtelevat päivät, innostus alaa kohtaan ja mahdollisuus oppia uutta pitävät kiinnostusta työhön yllä. Ammattiylpeyttä tunnetaan, syystäkin.

– Autamme asiakkaita isoissa ongelmissa. Onnistuneesta työstä saa parhaan palautteen, sanoo Pukki.

 

Omavaraisuus kunniaan

Asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta pidetään erityisen hyvää huolta koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa. Esimerkiksi Etexille saapuvat komponenttilähetykset desinfioidaan ennen kuin ne kulkevat eteenpäin.

Suomalaiseen toimijaan voi luottaa myös poikkeustilan aikana. Apu on tarvittaessa lähellä ja intressi yhteinen: pitää teollisuuden alojen tehtaat ja niiden myötä Suomi käynnissä.

– Suomessa työ ja osaaminen saattaa olla piirun verran kalliimpaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, toteaa Pukki.

– Mutta ajatellen tilannetta jossa nyt elämme ja joka vaikuttaa maailmaan vielä pitkään, nyt jos koskaan tarvitaan korkeaa omavaraisuutta. Se saavutetaan yhteistyöllä ja hyödyntämällä lähiosaamista. Tässä me pyrimme tekemään oman osuutemme.

2bc37f32b33847bdaf9b3e5a5ac0f503
Komponentteja löytyy joka lähtöön. (Kuva: Mikko Hannula)

Juttu on julkaistu 26.3.2020 Ilta-Sanomissa, linkki alkuperäiseen julkaisuun: https://www.is.fi/mainos/art-2000006453261.html

© 2022 | Etex Oy